top of page

תסמונת מוצא בית החזה  -  יש מוצא!

שיחה של אלכס ספיר עם דר מאדי אל חאג' בנושא של תסמונת מוצא בית החזה העליון (TOS) 

הרדמות וכאבים לאורך היד ובאצבעות, שינוי צבע וטמפרטורה של האצבעות, חולשה של היד, קושי בתפקוד בעיקר בתנועות הדורשות הרמת ידיים ותנועות מדויקות – כל זה רק חלק מהסימפטומים האופייניים לסובלים מתסמונת מוצא בית החזה.

 
מזה עשרות שנים תסמונת מוצא בית החזה  TOS) Thoracic outlet syndrome) הינה נושא הנמצא במחלוקת  בקרב העוסקים בתחום הרפואה. רבים מתקשים באבחון הסינדרום וטעויות קליניות רבות מתרחשות עקב כך. חלק מהמטפלים טוענים שהסינדרום אינו קיים כלל, אחרים טוענים שהנושא לא נחקר מספיק ובשל כך מתקשים העוסקים בטיפול לאבחן נכונה את הבעיה.

 
חשוב להבין שTOS : אינו סינדרום הקשור למבנה יחיד, אלא כותרת כללית למספר מצבים, בהם קיימת פגיעה במבנים נויראליים או/ו ווסקולריים,  במקום אחד או יותר, באזור שבין הצוואר לבית השחי.

 
זוהי הגדרה רפואית ובמלים פשוטות  נגרם לחץ על עצבים או על כלי דם באזור מסוים  - בין הצוואר לבית השחי. העצבים וכלי הדם נמשכים לאורך היד וכאשר נלחצים גורמים למגוון סימפטומים: כאבים, הירדמויות, עייפות, שינוי צבע וטמפרטורה, נטייה לדלקות, קושי בריפוי פצעים וכו.   
 

במסגרת לימודי לתואר מאסטר באוניברסיטת דרום אוסטרליה חקרתי את הנושא ומאז אני ממשיך ללמוד ולהתעמק בנושא, לטפל באנשים רבים הסובלים מהבעיה ולהעביר קורסים הקשורים לסינדרום לפיזיותרפיסטים.
 

מה גורם להתפתחות התסמונת?

ישנן שתי קבוצות גורמים התורמים להתפתחות הבעיה:

- גורמים מולדים, כמו למשל נוכחות של צלע צווארית אשר נמצאת             בכ1%  מהאוכלוסייה הנורמלית וגורמת ללחץ על המבנים הנ"ל. 
- גורמים נרכשים, כמו למשל שינויים באורך שרירים שנמצאים באזור           בגלל  תאונות, לקוי יציבה או סוג עבודה מסוים.

 

לרוב הבעיה מתפתחת כאשר לאדם ישנם שני סוגי הגורמים.

לעתים התסמונת יכולה להיות משולבת עם בעיות אחרות ומהוה רק חלק מהבעיה, כך למשל תסמונת תעלה הכרפלית (לחץ על העצב באיזור שורש כף היד המלווה בכאבים, חולשה והירדמות של אצבעות כף היד) בכ 40% משולבת עם סינדרום מוצא בית החזה. או שלדוגמא הסינדרום יכול להיות משולב  עם פגיעה עצבית באזור ע"ש צווארי.

דוגמאות קליניות

 

מטופלת בת 47, משוררת ומשתמשת המון במחשב הגיעה לטיפול פיזיותרפי בעקבות חולשה וכאבים ביד שמאל ועקב כך חוסר יכולת לעבוד במחשב. היא קיבלה מספר סדרות פיזיותרפיה ללא הצלחה והרופא הציע לעשות ניתוח בשני מקומות ביד בהם נמצא לחץ על שני עצבים שונים.

כאשר ראיתי תמונה כזו התחלתי לחשוב האים יכול להיות שלשתי הבעיות האלו ישנו איזה מקור משותף. מבחינה אנטומית שני העצבים האלו מתחילים מאותו אזור (התחתון) של מקלעת הזרוע הנמצא באזור מוצא בית החזה.

לאחר מספר בדיקות פיזיקאליות היה אפשר לראות שאכן ישנה בעיה גם באזור הזה. טיפול שכוון לא רק לשני אזורי הפגיע לאורך היד אלה גם לאזור המוצא היה מאוד יעיל ומנע מהגברת לעבור ניתוח.

 
מוזיקאי ידוע, בן 27, התלונן על כאבים, חולשה וכבדות לאורך היד שמאוד הפריעו לו בזמן נגינה.

במשך כשנה הוא פנה למומחים רבים בתחום ללא פיתרון. בבדיקה פיזיקאלית התגלה אזור מדויק שבו לחץ על כלי דם ועצבים ובטיפול אחד חל שיפור מלא בסימפטומים. ברור שהטיפול לא מסתיים בזה – במקרים האלו צריך לעבוד על היציבה הנכונה, אופן נגינה, תרגילים רבים לחיזוק ואיזון שרירים באזור בכדי לספק שיפור יציב לטווח ארוך.

היום הוא מרגיש טוב וממשיך לשמח אותנו עם יצירותיו הנפלאות.

          באיזו מקרים יש צורך לשכול נוכחות של הבעיה?

-         כאבים והרדמות לאורך היד בעיקר בחלקה הפנימי

-         תחושות חום/קור באצבעות

-         כבדות בידיים

-         קושי להחזיק ידיים מעל הראש, קושי להחזיק עיתון או אפילו             ידיים על ההגה

-          שינויי צבע של היד (כף היד ואצבעות לבנות, או כחלון של                האזור)

-         וורידים בולטים לאורך היד ו/או ציור וורידי מודגש

-         גודש באזור בסיס הצוואר בחלקו קדמי –צדדי.

אבחון:  האבחון לא מסתמך על בדיקות מעבדה בלבד. דרושים ראיון חולה יסודי ובדיקה פיזיקאלית מדוקדקת עם חשיבות רבה לאבחנה מבדלת.  

לאחר קביעת עובדה שמדובר בתסמונת חשוב מאוד לדעת איזה מבנים נפגעו ובאיזה אזור מדויק. הדבר מתאפשר בעזרת סידרת בדיקות ספציפיות שדורשות מהמנות תכנית גבוהה והבנת ביומכניקה של התנועות הנעשות באזור. הכי חשוב למצוא את הגורמים התורמים לשינוי במצב של אזור מוצא בית החזה. לרוב זה יכול להיות קשור לבעיות באזורים אחרים דל כלוב הצלעות, ליקוי יציבה, תבנית נשימתית לא תקינה ואחרים. 

 

טיפול: הפתולוגיה בד"כ מתפתחת לאט ולכן כאשר בן אדם חש סימפטומים המחלה מערבת מספר אזורים ומספר מערכות כמו מערכת שרירים, מערכת עצבית, מערכת של רקמה רכה ומפרקים.

לכן הטיפול דורש התייחסות לכל מרכיבים של הבעיה.

טיפול כירורגי לא נפוץ במקרים האלו ונעשה רק במקרים קשים מאוד עקב יעילות נמוכה וסיכוני סיבוכים גבוהים מדי.

טיפול שמרני כולל שחרור האזורים התפוסים שנעשה ע"י פיזיותרפיסט בעזרת טכניקות ידניות (מנואליות) שונות וגם תרגילים לפיתוח גמישות , חיזוק שרירים ושמירה על יציבה והתנהגות נכונה.

חשוב מאוד לזהות גורמים תורמים למחלה ולטפל לא רק בסימפטומים חיצוניים אלה גם בשורש הבעיה.
bottom of page