מטרת האבחון - לחפש את מקור הבעיה!
- קבלת משוב מגוף המטופל
- כלים אבחונים
- זיהוי שלוש רמות של דיספנקציה
- התייחסות לשלושה מרכיבים של בריאות
- מה ייחודי בבדיקת ספורטאים?
FEEDBACK
קבלת משוב מגוף המטופל
כל טיפול מבוסס על ממצאי הבדיקה.
-
ברוב מקצועות הרפואה קיימים סוגים דומים של בדיקות - אנמנזה (היסטוריה רפואית), בדיקה גופנית, בדיקות מעבדה, הדמיה וכו.
-
פעמים רבות הטיפול מתבסס על ממצאי הבדיקה הראשונית והערכה חוזרת מתרחשת רק לאחר סיום הטיפול. כך למשל, בן אדם מקבל הוראה לקחת אנטיביוטיקה למשך שבעה ימים ואז לראות מה מצבו ולהחליט לגבי המשך הטיפול.
-
להבדיל, אנחנו מבססים את הטיפול שלנו על ממצאי בדיקות חוזרות רבות שנעשות תוך כדי טיפול ולמעשה בחירת טכניקה טיפולית, מיקום, מינון, כיוון וכו' מתבססת על המשוב שמתקבל מגוף המטופל.
-
יודגש: קבלת משוב מאפשרת את הרמה גבוהה ביותר של התאמת טיפול למטופל הספציפי, הנמצא בחדר הטיפולים. זאת היא הדרך לשילוב בין המדע - המחקרים העדכניים שנותנים כיוון כללי, לבין הגישה הפרטנית - ממצאי הבדיקה שמכוונים אותנו לבחור במה שנחוץ למטופל הנוכחי.
כלים אבחונים
באיזה כלים אבחוניים אנחנו משתמשים
ראיון ראשוני לבירור תלונות המטופל, התנהגות הסימפטומים, מידת הפרעה תפקודית, לבדוק את המצב הבריאותי הכללי, ולראות ממצאי בדיקות חיצוניות במידה וקיימות.
הסתכלות - זאת דרך מאוד אינפורמטיבית אשר נותנת לנו מידע על יציבה כללית, ליקויי יציבה, יחסים בין אזורים שונים. אנחנו יכולים לראות שרירים חלשים ושרירים מקוצרים. לפעמים רק על סמך ההסתכלות ניתן לעלות השערה לגבי בעיה עיקרית בגוף האדם.
ניתוח תנועה אופטימלית
הסתכלות מאפשרת לנו לעשות גם הערכת תנוחה תפקודית ו/או תנועות מסוימות ובעיקר אלו שגורמות לכאב.
- מצב חלקי הגוף תוך כדי תנועה
- שינוי תבנית תנועה אופטימלית
- אזורי חולשה
- דרכי פיצוי
בדיקה פיזיקלית שכוללת - טווחי תנועה, כוח שרירים, רפלקסים, גמישות הרקמה, תנועתיות של המערכות השונות בגוף וכו.
בדיקת שרירים קינזיולוגית
בדיקת שרירים קינזיולוגית (שבאה מקינזיולוגיה יישומית Applied Kinesiology ) מאפשרת לשלב בין בדיקת כוח השריר ורפלקס השריר. זאת אומרת היא מאפשרת לבדוק רפלקס או מוכנות של השריר לכיווץ במצב המקורב למצב אמתי - תוך כדי פעולה.
הבדיקה הנ"ל מאפשרת לקבל את המשוב הכי מדויק מגוף המטופל ובעזרתו ניתן לגלות אזורי חולשה של הגוף ,ולקבוע סוג ואופן טיפול כדי להחזיר את המצב לקדמותו.
בדיקת הגוף בגישה אוסטאפתית
כאשר הדגש על תחושת הרקמות בעזרת "הקשבה" דרך ידי המטפל.
טכניקה מאוד עדינה ומאפשרת זיהוי אזורי דיספונקציה בגוף, אשר לא ניתנים לזיהוי על ידי בדיקות אחרות.
זיהוי שלוש רמות של דיספנקציה
דיספונקציה נוצרת בגוף כתוצאה מהשפעה פיזית, כימית, פיזיולוגית או פסיכולוגית.
דיספונקציה זה בעצם תהליך אדפטציה של הגוף להשפעות הנ"ל שהגוף לא הצליח לסיים עד הסוף ולכן משתמש בשורת תגובות מפצות (קומפנסציות).
אזור הפיצוי עובד במאמץ רב ודורש משאבים נוספים מהגוף. עם הזמן, כשהגורם הפתולוגי ממשיך להשפיע, הפיצוי הופך גם לדיספונקציה.
כל אזורי הדיספונקציה קשורים בינהם בשרשרת אחת.
כאשר מטופל פונה לעזרה הוא בדרך כלל מתלונן על סימפטומים שקשורים לדיספונקציה האחרונה בשרשרת השינויים שחלו בגופו. (תראו "חמישה עקרונות יסוד").
בעת בדיקה חשוב לקבוע שלוש רמות של דיספונקציה:
1. רמה מקומית (לוקלית)
זה אזור הסימפטום. כמה שהבעיה יותר וותיקה, כך יותר שינויים התרחשו באזור הסימפטום וכך יותר דגש טיפולי צריך לשים באזור הזה.
2. הגורם התורם העיקרי
האזור הזה תמיד יהיה קשור לאזור הסימפטום באופן ישיר - ביומכני, תפקודי, עצבי או מיופסציאלי. בדרך כלל האזור לא סימפטומטי, אומנם יכול להיות שהיה בעייתי בעבר. זה אומר שהגוף לא סיים אדפטציה ולא פתר את הבעיה הישנה אלא ממשיך לתפקד עם סוג של פיצוי ולכן זה גרם להתפתחות של בעיה נוספת.
זה נקרא אזור "אסוציאטיבי".
לרוב אלו אזורים יותר מקורבים למרכז הגוף (פרוקסימליים) והם משפיעים על אזור הסימפטום בדרך כלל בשתי דרכים - חוסר עצבוב או חוסר ייצוב.
3. הבעיה העיקרית בגוף
זה הוא האזור הראשוני שממנו התחילו בעיות פונקציונליות בגוף, לא קשור באופן ישיר עם אזור הבעיה, יכול להיות במערכת שריר-שלד או במערכות אחרות. זה יכול להיות אזור של טראומה קודמת (שבר, נקע, פריקה, מכה חזקה, צלקת ניתוחית) או אזור של אבר פנימי שנמצא במצב של דיספונקציה ולא בהכרח מוגדר כ"חולה".
אומנות האבחון היא לזהות את כל שלוש רמות של דיספונקציה ולבנות תמונת מצב של המטופל הספציפי.
רק התייחסות לשלושת הרמות יכולה להבטיח שינוי במצב הגוף וליצור לו תנאים אופטימליים לריפוי טבעי. (תראו "חמישה עקרונות יסוד")
שלושה מרכיבי הבריאות
כשאנו עוסקים ברמה השלישית של דיספונקציה בגוף האדם (תראו את הסעיף הקודם), לעתים אנחנו נתקעים בבעיות גופניות הקשורות להפרעה במטבוליזם או השפעה רגשית.
לכן קינזיולוגיה יישומית מתייחסת לשלושה מרכיבי בריאות:
-
המבני (הגוף),
-
המטבולי (חילוף חומרים, התאמת מזון, אלרגיות וכו)
-
הרגשי (מספר שיטות טיפול בהיבט הרגשי התחילו מקינזיולוגיה יישומית).
לפעמים על פי מצב המטופל נעשה אבחון וטיפול גם במישורים הלא גופניים.
מה ייחודי בבדיקת ספורטאים?
ספורטאי שמגיע לטיפול נמצא ברמה גבוהה של העומסים המופעלים על הגוף. ( כאן ניתן לקרוא על פציעות ספורט)
על כן לרוב, הבדיקות הסטנדרטיות לא מאפשרות זיהוי אזורים בעייתיים הגורמים להתפתחות הבעיה. בגלל זה אנחנו משתמשים בבדיקות שונות תוך כדי מאמץ (Challenge)
כדי לגלות בעיות סמויות או נסתרות אצל ספורטאי אנחנו משתמשים במספר סוגי העמסה (Challenge)
- שינוי מנח הגוף בעת הבדיקה
- כיווץ קודם של השריר
- מתיחה קודמת של השריר
- ביצוע תנועה רלוונטית לפני הבדיקה
- תנועות חודרניות לפני הבדיקה
- העמסה אירובית אן אנאירובית
- העמסה כימית
- העמסה רגשית - מתח, סטרס וכו.
ללא מרכיב של העמסת יתר לא ניתן לזהות בעיות סמויות אצל ספורטאי ולפתור את הבעיות מהשורש ולהבטיח שהם לא יחזרו תוך כדי מאמץ.